Здраве
петък, 20 юли 2018 г.
081029141035-large

До какви последствия води прекомерната консумация на червено месо

09.04.2018 10:05 0
   

17-годишно изследване на хиляди жени от Обединеното кралство установи, че консумирането на един вид месо увеличава риска от рак на дебелото черво.

32 147 участничики в проучването били подбирани в рамките на 1995-1998 година, като здравословното им състояние е следено около 17 години. Използвани са данни на дами от Шотландия, Уелс и Англия, а средната им възраст в началото на изследването била 52 години.

Експертите са анализирали дали говеждото месо повиашва риска от рак на дебелото черво в сравнение с пилешкото, рибата и вегетарианската диета.

Резултатите от изследването сочат, че редовната консумация на червено месо увеличава риска от рак на низходящото ободно черво и сигмовидното черво. Ракови образувания били открити в низходящия дял на дебелото черво.

Били регистрирани 462 случая на рак на дебелото черво. 65 на сто от участничките консумирали червено месо, 3 на сто – пилешко, 13 на сто – риба, а 19 на сто били подложени на вегетарианска диета.

Онези, които консумирали пилешко, риба или следвали вегетариански режим, били по-млади, имали по-малък индекс на телесна маса и били по-активни физически в сравнение с консумиралите червено месо.

За вегетарианките намаляването на риска било най-голямо в сравнение с консуматорките на червено месо.

Добавянето на мляко и пълнозърнести храни в диетата може да допринесе за намаляване на риска от рак на дебелото черво./News359

Париж/Франция

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео