Здраве
вторник, 16 октомври 2018 г.
2111024702

Хората, които предпочитат да си лягат късно, с риск за преждевременна смърт

17.04.2018 10:34 0
   

Учени от Университета в Съри, Англия откриха, че хората, които предпочитат да си лягат късно и се събуждат късно (така наречените “сови”), са с по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с “чучулигите”, които се събуждат рано.

В изследването са участвали повече от 433 хиляди души на възраст от 38 до 73 години, които са разпределени в четири хронотипа: сутрешен, умерено сутрешен, вечерен и умерено вечерен. Състоянието на доброволците било следено в продължение на шест години и половина.

Оказа се, че при “совите” на рискът от преждевременна смърт от различни причини, включително сърдечно-съдови заболявания е с 10 на сто по-висок от от този при “чучулигите”. Освен тома “совите” са по-склонни да страдат от диабет, психологични и нервни разстройства.

Според учените, ако може да докаже, че човешкият хронотип е до известна степен генетично обусловен, то това показва необходимостта от промяна на дневния режим на “совите”, включително промяна на началото на работния ден. Тези които са принудени да си лягат късно и се събуди късно поради невъзможността да се преместят своя биологичен часовник, живеят в свят, адаптирани за “чучулиги”, поради което “совите” са подложени на стрес и срив в ежедневния ритъм.

Известно е, че преходът към лятното часово време предизвиква увеличаване на броя на сърдечните атаки. Тъй като приблизителният брой на “совите” се оценява на 1.3 милиарда души, учените смятат, че потенциалните рискове могат да превишават ползите от универсалния за всички дневен режим за цял ден. Отчасти все пак е възможно да се премести биологичният часовник с помощта на нормален сън и ярка светлина сутрин

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Damyanova: Скъпи сънародници, дано се час по скоро се завърне държавността. Всичко е в ръцете на управляващите , те могат да ...

Ясен: На финалната права съм, мисля че в България не е сигурно за хората. Повече права е необходимо да имат органите ...

Dimo: За мен е ОК ! Може би съм късметлия, но засега се справям и нямам намерение да емигрирам

Йолита: Не съм доволна от живота в Бг, хората са злобни, завистливи и младите трудно могат да се реализират без да ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео