България
събота, 18 август 2018 г.
991-ratio-temenuzhka-petkova

Петкова: За да се случи подобна сделка, трябва да е налице съответното финансиране

18.04.2018 12:39 0
   

Ако компанията, кандидат за купувач на активите на ЧЕЗ, успее да осигури необходимото финансиране, по всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора“.

„За да се случи подобна сделка, трябва да е налице съответното финансиране. Това е ангажимент на компанията, която е кандидат за купувач на този етап“, посочи тя.

„Вчера имаше поредно заседание на анкетната комисия, свързана със всички факти и обстоятелства по отношение на сделката за ЧЕЗ. Бях поканена и присъствах. Там бяха и представители на синдикатите, които искаха да чуят отговорите на потенциалния купувач, кандидат за купувач на компанията на този етап, тъй като там работят над 3 000 души“, заяви Петкова.

„Чуха се гласове от страна на продавача на активите на ЧЕЗ, че те обмислят и вариант за преговори със втория в класирането. Това е изцяло в правомощията на чешката държава“, коментира още министърът.

„Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава и тяхното законодателство. Българската държава няма касателство към тази процедура“, обясни тя. Относно договорите с американските централи „ТЕЦ Марица изток“ 1 и 3 Петкова посочи: „От нашите икономически и правни консултанти беше подготвена методология, която е съгласувана с ЕК по отношение изчисляването на размера на невъзобновяемите разходи. Предоставена е на двете американски централи. Очакваме те да се запознаят с методологията и да направят своите анализи“.

„Надявам се след един такъв процес да се върви към стартиране на преговорите“, добави Петкова. „Ние сме говорили многократно по темата за договорите с американските централи. Българският бизнес също е информиран и на всички е ясно какви са мерките на правителството“, каза министърът на енергетиката./news359

София/България

 

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео