Бизнес
събота, 18 август 2018 г.
zx620y348_2025421

Мутантен ензим, способен да разгради сравнително бързо пластмаса

29.04.2018 11:31 0
   

Учени създадоха случайно мутантен ензим, способен да разгради сравнително бързо пластмаса. Разработката е обещаваща и може да помогне на човечеството да реши кризата с пластмасовото замърсяване.

На едно сметище през 2016 г. японски изследователи откриха първата бактерия, способна да консумира пластмаса. По-късно международен екип от изследователи започна да изследва бактериите, за да разбере как функционират те – и по случайност, ги направи още по-добри.

Изследванията, водени от Университета в Портсмут и Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници (NREL) на САЩ, са довели до създаване на ензим, способен да разгражда пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET). Лошата новина, според NREL, е, че бактерията не е способна да яде достатъчно бързо, за да се приложи за справяне с пластмасите в промишлен мащаб.

Но манипулирайки ензима, с който работи бактерията, международният екип „по невнимание“ подобрил способността й да поглъща пластмаса. „Това е скромно подобрение от 20 процента всъщност не е най-важното,“ казва Джон МакГейхайн, професор в Университета в Портсмут, пред Гардиън. „Невероятно е, защото ни казва, че ензимът все още не е оптимизиран. Това ни дава възможност да използваме цялата технология, прилагана в развитието на други ензими в продължение на много години, за да направим супер-бърз ензим“.

Мутиралият ензим започва да разгражда пластмасата след няколко дни контакт с нея. „Това, което се надяваме да направим, е да използваме този ензим, за да превърнем пластмасата обратно в нейните оригинални компоненти и така да можем да я рециклираме“, допълва МакГийхан. „Това означава, че няма да се налага да сондираме повече за петрол и, най-вече, че ще намалим количеството пластмаса в околната среда“./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео