Здраве
петък, 17 август 2018 г.
3d-dna-images-new-720x405

Основният генетичен код в мускулите ни не се променя, докато тренираме

01.05.2018 12:04 0
   

Основният генетичен код в мускулите ни не се променя, докато тренираме, но ДНК молекулите в конкретните мускули се изменят значително химически и структурно. Тези модификации на ДНК в определените области спомагат за добиването на по-голяма мускулна сила, за натрупване на мускулна тъкан и за по-добър метаболизъм.

Въпросното явление в ДНК е известно като епигенетични промени и обхваща набавянето или загубата на химически елементи. Човек, който е здрав, но не спортува, може да промени структурата на своята ДНК само с няколко физически упражнения. Нещо повече – кофеинът в сутрешното кафе също може да повлияе върху мускулите ни по същия начин, както спортуването, установява изследване, публикувано през 2012 г. в сп. „Cell Metabolism”

Учените са открили, че при хората, преминали през интензивна тренировка, се наблюдава промяна в химичния състав на тяхната ДНК и най-вече при металните химически елементи. Тези промени настъпват в участъците от ДНК, където се активират гените, подпомагащи адаптирането на организма към физическото натоварване. По-интересното в случая е, че кофеинът има същия ефект. Джулийн Цийрат от Каролинския институт в Швеция обясни, че кофеинът наподобява действието на мускулната контракция, която възниква в следствие на физически упражнения.

По думите й обаче кафето в никакъв случай не може да замести тренировката. Изследването доказва, че геномите ни са много по-динамични, отколкото се смяташе досега. Епигенетичните промени са един такъв пример. Те позволяват на ДНК в клетките ни да се приспособява към промените в околната среда./news359

Париж/Франция

 

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео