Бизнес
неделя, 22 юли 2018 г.
stivan-hoking

Вселената, в която се намираме, може да е част от система от множество други

03.05.2018 14:04 0
   

Вселената, в която се намираме, може да е част от система от множество други подобни Вселени. Това е основната теория на Стивън Хокинг, в неговия последен научен труд, който е бил готов 10 дни преди смъртта му.

Последната теория на Хокинг е базирана на предишна негова идея от 80-те години на 20-ти век. Тогава заедно с физика Джеймс Хартъл разработват нова идея за началото на Вселената. Тя решава проблем в Теорията на Айнщайн, която не може да обясни какво е имало преди Вселената и как тя се е родила.

Тогава чрез квантова механика двамата учени развиха теория, че преди Вселената е имало нищо. Това обаче създава друг въпрос – какво е това нищо. С течение на времето и други физици проверяват теорията и постепенно се създава друга версия, че Големият взрив не би създал само една Вселена, а безкрайно много Вселени.

“Нито Стивън, нито аз бяхме доволни с този сценарий. Той предполага, че множеството вселени са се появили произволно и ние не можем да кажем много за това. Затова си казахме, че може би трябва да го приемем, но не искахме да се предаваме”, коментира Томас Хертог, съавтор на последния труд на Хокинг.

Двамата са обединили 20-годишни усилия в новата си теория. Тя създава нови математически техники чрез теорията на струните. Резултатът от новите проучвания на Хокинг и Хертог е, че според тях има известен ред в множеството Вселени. Те могат да съществуват само, ако имат същите закони на физиката./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео