Здраве
сряда, 19 септември 2018 г.
download

Нова молекула спира рапространението на простудата

17.05.2018 20:14 0
   

Учени от Великобритания са разработили нова молекула, която не позволява на вируса, отговорен за простудата да се размножава в човешки клетки. Ако по-нататъшните изследвания потвърдят това, човечеството ще се сдобие с немислим досега лек срещу всички вируси на настинката.

Така ние наричаме опростено заболяването причинявано от повече от 200 различни щама вируси, които ще бъдат лишени от възможността на атакуват гърлото, носа, гърдите и търпението на хората, пише sciencealert.com.

В действителност именно това огромно разнообразие от вируси е основната причина, поради която учените никога не са били в състояние да се разработят една единствена ваксина за обикновена настинка. Но новия подход, приложен от изследователи от Кралския колеж в Лондон, може да положи основите на лечение, което наистина да лекува болестта, а не само на нейните симптоми.

Вместо да ходят по петите на това множество вируси, с новото съединение с кодово име IMP-1088 учените се фокусират върху това, от което имат нужда самите вируси – човешките клетки.

За да се реплицират в своя гостоприемник, вирусите улавят протеини в човешки клетки, наречени N-myristoyltransferase (NMT), които използват за създаване на капсид (черупка) за защита на своята генетична структура.

“Вирусите ограбват домакина си, за да направят повече копия от себе си”, обясни един от изследователите, клетъчният биолог Роберто Солари пред The Guardian.
“Този ензим е един от ензимите на гостоприемника, който вирусът улавя”, допълва той.

Новото съединение на IMP-1088 обаче инхибира свързването на вирусен протеин с разрушителна ефективност и не позволява на вирусите на крадат протеин от клетките, за да си изграждат защитна капсида. Този процес е показан на схемата

Една антипростудна молекула IMP-1088 (жълто) блокира човешкия NMT (синьо), предотвратявайки сглобяването на вирусния капсид (зелено), обясняват учените от Imperial College London

IMP-1088, според учените, 100 000 пъти по-ефективно блокира риновирусите, в сравнение с досега познатите средства, което може да доведе до “пълно потискане” на вирусната репликация и заразност.

Досега изследванията са извършени само в лабораторни условия, но добрата новина е, че IMP-1088 не е токсичен за човешките клетки и няма странични ефекти. Това ще позволи началото на изпитания върху животни, а след около 2 години и върху пациенти.

“Пред нас има дълъг път, за да станем факт новото лекарство”, казва Роберто Солари.  Но екипът вече проучва начини да направи версия на IMP-1088, която да може да бъде вдишвана, така че да постъпва възможно най-бързо до белите дробове на пациента, за да блокира размножаването на вирусите.

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео