Здраве
сряда, 19 септември 2018 г.
384112793600105tutun

Учени: Тютюнът помага в борбата с инфекциозни заболявания

22.05.2018 11:39 1
   

Учените от Ла Троуб университет в Австралия са доказали, че протеинът, открит в декоративниte тютюневи растения ( на Никотиана Alata ), притежава качества, които помагат в борбата с инфекциозни заболявания, включително и тези, причинени от стафилококус ауреус, ХИВ вирус, Жика вирус и енцефалит.

Детайлни изображения, които показват атомната структура на тютюна доказват, че NaD1 пептид нарушава външния клетъчен слой на гъбичката кандида албиканс , която е причинител на сериозни заболявания при хора с имунна недостатъчност и причинява смъртта на микроорганизма. Този механизъм се различава от принципа на действие на антибиотиците, при който се наблюдава развитие на резистентност в гъбичките.

Според изследователите, инфекциите се считат за един от основните здравословни проблеми, тъй като причиняват около една на всеки осем смъртности в света. Предполага се, че през следващите 30 години смъртността заради тези вируси ще се увеличи поради разпространението на антибиотик-резистентни бактерии.

През 2014 г. същата група учени установила, че NaD1 също е в състояние да убива раковите клетки. Освен това е известно, че други молекули с противогъбични свойства се синтезират в декоративните тютюневи цветове.

Ключови думи:

Още по темата:
1 добавен от: Илиян Коцев на 23.05.2018 14:10 часа

А, добър ден! Нали от тютюн се правят фунгициди ;-)

Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео