България
сряда, 19 септември 2018 г.
2110982960

Проф.Начев: Крайно време е да се приеме Национална здравна карта

29.05.2018 15:55 0
   

Крайно време е да се приеме Национална здравна карта въпреки съпротивата, която вече се чува от различни места, заяви пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница “Св. Екатерина”.

Националната здравна карта предстои да бъде обсъдена и предложена за приемане на заседание на Министерския съвет днес.

Проектът беше обявен от Здравното министерство в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болници в цялата страна, те да бъдат намалени на 32 913. През 2017 година са използвани общо над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от 30%. Здравната карта ще бъде критерий по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.

„Аз мисля, че тя е много либерална. Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, значи говори, че е много либерална”, каза проф. Начев.

Според него, Здравната карта предвижда повече легла, отколкото са необходими. Той обясни още, че парите в здравеопазването не може обективно да се каже дали са много или малко, защото прогресивно се увеличават всяка година, но не се вижда никакъв ефект от това. „ И причината, всички знаем, че е неефективното им разходване”, добави той.

Той коментира и недостига на кадри в определени специалности – по думите му такъв има, но трябва да се вземе предвид и това дали не са много звената, в които са необходими съответните специалисти. Здравната карта има изключително важно значение да се поставят нещата на място в регионален и национален план, подчерта още той. Нейната цел е да направи така, че да има равномерно разпределение особено на високотехнологични медицински услуги в цялата страна, а не да е съсредоточена в няколко града./news359

София/България

 

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео