Здраве
вторник, 21 август 2018 г.
277_4662

Какво е важно да знаем преди посещението в сауна

05.06.2018 11:44 0
   

Ходенето в сауна е стара славянска традиция. Там благодарение на топлата пара човек не само прочиства организма си, но и получава много други ползи за здравето. Освен положителните аспекти обаче трябва да се помисли и за опасностите.

Отрицателните последици от сауната могат да дойдат само ако не знаете как да се държите правилно.

Отдих в сауната

3-4 часа преди и 2 часа след посещението на банята не се препоръчва да се яде месо и риба. При висока температура в червата, процесът на ферментация се активира, протеините в него започват просто да гният. В разширените съдове токсините бързо се разпространяват, отравяйки цялото тяло. За да избегнете интоксикация, е по-добре да ядете въглехидратна храна в деня за сауна. Например, картофи, елда, зеленчуци.

Заедно с потта, човек губи голямо количество минерали и течности. Трябва да се избегне дехидратацията. Сок от розови цветове, грейпфрут или пресни портокали ще предотврати загубата на витамин С.

В сауната не можете да прегреете. Твърде висока температура намалява потенето. Целта на престоя е да се пречисти тялото през мастните потни жлези от токсини, а не да се изсушава или запарва кожата. Ако усетите топлината, е по-добре да излезете от парното помещение или да намалите температурата.

Под парата се разширяват съдовете на цялото тяло и главата. Ако веднага след като напуснете парната баня, вземете студен душ, съдовете ще се стесняват и цялата кръв ще остане в главата. Затова трябва да покриете главата си с шапка или да започнете охлаждането не от главата.

Индикаторът за нормално здраве след сауна трябва да бъде гладък розов цвят на кожата. Ако тялото има червени петна, то означава, че сте прегрели и микроциркулацията на кръвта е нарушена. Важно е да наблюдавате температурния режим и да спазвате всички правила, така че престоя в парната баня да е от полза./news359

Париж/Франция

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео