Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

Като собственик на жилище имате много задачи, които да проследявате ежедневно. От косене на тревата до почистване на улицата, има много неща, които трябва да имате предвид.

Въпреки че може да не е очевидно на пръв поглед, вие също трябва редовно да извършвате поддръжка на водопроводната инсталация, за да поддържате тръбите си чисти и водата да тече добре.

Продължавайте да четете за шест стъпки, които трябва да добавите към редовния си график за поддръжка на водопроводни инсталации днес.

1. Почистете вашите душове и мивки 

Редовното почистване на вашите кранове и душове предотвратява натрупването на минерали, което може да насърчи развитието на мухъл и бактерии във вашите тръби. В зависимост от твърдостта на вашата вода може да се наложи да правите това повече или по-рядко, но планирайте да се заемете с този проект поне няколко пъти годишно. Ето няколко лесни стъпки, които трябва да следвате:

Напълнете торба със смес от оцет и вода и я завържете върху душ слушалката или крана на мивката. Оставете го да кисне поне половин час или за големи количества натрупвания, за няколко часа или цяла нощ.
След накисване развържете торбата и излейте течността в канала. Изтъркайте приспособлението с четка за зъби с мек косъм или лека кърпа. Не използвайте груби почистващи препарати или абразивни гъби или кърпи, тъй като те могат да повредят покритието или функцията на вашия кран.
Пуснете гореща вода през крана или душовата глава, за да отстраните утайката, минералните отлагания и всякакви други отпадъци, които сте разтворили.
Ако вашата душ слушалка или мивка все още са запушени след почистване, може да се наложи да ги разглобите и да почистите мрежестия филтър от вътрешната страна на устройството.
Следвайте инструкциите на производителя, за да премахнете душ слушалката или филтъра от крана на мивката.
Накиснете мрежестия филтър в смес от оцет/вода, почистете останалите мръсотии и прикрепете отново приспособлението.

2. Отпушете канализацията си 

Дренаж за поддръжка на ВиК

В идеалния случай почистването на канализацията е нещо, което правите редовно. Изливането на няколко чаши вряла вода в канализацията ви на всеки две седмици трябва да изчисти всякакви малки запушвания от канализацията на мивката ви и по-надолу в тръбите, преди да причинят огромни проблеми.

При по-големи запушвания можете да изсипете малко сол в канала, преди да налеете вряла вода.
Или можете да поставите сода за хляб в канала, да налеете малко оцет и след това да изчакате около 15 минути, преди да го последвате с гореща вода.

3. Поправете течащите кранове 

Малък теч в мивка или вана е един от най-вероятните водопроводни проблеми във вашия дом. За щастие, той е и един от най-лесните за коригиране, особено ако следвате тези съвети.

Започнете, като спрете подаването на вода към вашата мивка или вана. Поставете запушалка или парцал в канала, за да предотвратите падането на малки части или инструменти в канала, докато работите.

За патронен кран свалете дръжката и патрона на мивката. Поставете резервна касета, покрита със силиконова грес, в подходящия слот и сменете дръжката на крана.
За компресионен кран свалете дръжката, капака на клапана и модула на клапана. Извадете шайбата от вътрешната страна и я сменете с нова шайба. Сглобете отново и сте готови!
За сферичен кран е най-добре да закупите резервен комплект и да смените всички части в системата. Има много части към този тип кран, което затруднява определянето на източника на теча. Комплектът за смяна трябва да съдържа всички инструкции, от които се нуждаете, за да извършите ремонта.

4. Проверете уплътнителния вентил на вашата тоалетна 

Смяната на уплътнителния клапан на вашата тоалетна може да изглежда сложна на пръв поглед, но обикновено не изисква работата на професионални водопроводни услуги.

Започнете, като спрете подаването на вода към вашата тоалетна и изпразните тоалетния резервоар.
След това отстранете тръбата за пълнене и плъзнете модула на промивния клапан от преливната тръба.
Отстранете старото уплътнение на промивния клапан и поставете новото на негово място.
Накрая сглобете отново всички части, включете отново водата и промийте тоалетната няколко пъти, за да се уверите, че новият уплътнителен клапан работи правилно.

Ако вашата тоалетна има клапа, процесът е много подобен. Вместо да сменяте уплътнението на промивния клапан, ще трябва да премахнете клапата и да я замените с нова. В противен случай всички стъпки са същите като изброените по-горе!

5. Следете водното си налягане 

Кран за водопроводна поддръжка

Ако вашата тоалетна започне да се пълни по-бавно от обикновено, ако ви е трудно да поддържате налягането на водата в душа, когато другите кранове работят или ако чувате странни звуци от водопроводните тръби, време е да измерите налягането на водата в дома си .

Спрете всички кранове и водопроводни инсталации в дома си. Намерете външен кран  и закачете вашия манометър за водно налягане към крана. Затегнете уплътнението, за да сте сигурни, че няма течове, когато пуснете водата. Отворете крана, доколкото можетеж и отчитайте налягането. Всичко между 40 и 50 psi е добро ниво на налягане. Нещо повече от това и ще трябва да намалите налягането на водата, за да избегнете водопроводни проблеми и потенциални спукани тръби по пътя.

6. Подгответе водопровода си през зимата 

В студен климат подготовката на вашите тръби за зимата е решаваща стъпка във всеки контролен списък за поддръжка на водопроводни инсталации.

За да зазимите вашите външни кранове, изключете подаването на вода към тези тела и ги оставете отворени, докато водата спре да тече. Изключете маркучите от тези кранове, за да предотвратите натрупването на лед, което може да увеличи налягането в тръбите и да доведе до потенциални течове.

Ако имате открити тръби на закрито, които не са добре изолирани, увийте ги в изолационни ръкави, пяна или топлинна лента. При изключително ниски температури отворете вратите на шкафа, за да позволите топъл въздух близо до тръбите и помислете дали да оставите студената вода да тече или леко да капе, за да не замръзне водата в тръбите.

Когато планирате да отсъствате от дома си за продължителен период от време през зимата, трябва да зазимите и вътрешната си водопроводна инсталация.

Стъпка 1: Изключете захранването с вода на главния воден клапан, както и на водната помпа и бойлера.
Стъпка 2: Отворете всички кранове в дома си, за да източите възможно най-много вода от вашата водопроводна система (и оставете крановете отворени, докато се върнете от пътуването си).
Стъпка 3: Използването на въздушен компресор може да ви помогне да сте сигурни, че сте отстранили цялата излишна вода от тръбите си.
Стъпка 4: Промийте всичките си тоалетни, докато тоалетната чиния спре да се пълни.
Стъпка 5: Във всяка част от водопроводната система на вашия дом, където може да има останала вода, добавете малко антифриз, за да предпазите водата от замръзване, докато ви няма.

Правилно извършена водопроводна поддръжка

Вече знаете шест основни съвета за поддръжка на водопроводната инсталация, за да поддържате водопроводната система в дома си в добро състояние. От малки течове на вода до запушени канали, самостоятелното справяне с тази водопроводна работа ще ви помогне да спестите пари и водата ще тече гладко за години напред.

 

0
, обновено на 05/06/2023
публикувал: News359.bg