Започва Акция Зима 2023 - Глоби до 500 лв

Започва Акция Зима 2023 - Глоби до 500 лв

За 29-ти път в България стартира акцията "Зима", насочена към повишаване на безопасността на пътищата през зимния сезон. През последните три зимни сезона е отбелязано увеличение на тежките пътни инциденти, като миналата зима загинаха 157 души.

Подготовка за "Зима": Акцията за Пътна Безопасност Започва

Нулева Толерантност към Нарушителите

Тази година акцентът е поставен върху нулевата толерантност към всички нарушители на пътните правила. Общо 10 000 души имат правомощията да издават актове, а 770 екипа на "Пътна полиция" работят ежедневно в цялата страна.

Етапи на Кампанията

Първи Етап: С безопасно пътно превозно средство през зимата

От 15 до 24 ноември, акцентът е върху проверките на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, индивидуални електрически превозни средства и селскостопанска техника. Важно е наличието на подходящо оборудване и изправност на светлинните и светлоотразителни системи.

Втори Етап: Пешеходци и водачи за толерантност на пътя

От 25 ноември до 4 декември, фокусът е върху поведението на пешеходците и водачите, които не осигуряват предимство на пешеходците. В този период, органите на реда ще проявяват нулева толерантност към нарушенията на правилата за пътна безопасност.

Трети Етап: Безопасно шофиране през зимата

От 5 до 14 декември, акцентът е върху контрола на техническата изправност на автомобилите, особено светлинните системи, и поведението на водачите.

На магистралите ще има специални акции, предотвратяващи наличието на велосипедисти.

Резултати от Акция Зима през 2022

През миналата година са били проверени 128 159 превозни средства, от които повечето са били леки коли и камиони. Открити са били близо 5000 технически неизправности, най-често свързани с осветителните системи и износени гуми.

Нарушения и Глоби за 2023 г. - От 50 до 500 Лева

В рамките на усилията за подобряване на пътната безопасност, е въведена нова система за санкциониране на техническите неизправности на превозните средства. Глобите са разпределени в три различни категории, в зависимост от степента на риска, който представлява дадената неизправност.

Категории на Глобите

  1. Незначителни Неизправности: За проблеми, които се считат за незначителни, размерът на глобата е определен на 50 лева. Тази категория включва неизправности като износени гуми или непочистени регистрационни номера.

  2. Значителен Риск: Ако неизправността на превозното средство представлява значителен риск, глобата се увеличава до 200 лева. Примери за такива проблеми включват изгорели крушки на фаровете, което може да затрудни видимостта на пътя.

  3. Опасни Неизправности: Най-тежката категория, която обхваща опасни неизправности, носи глоба от 500 лева. Това са проблеми, които могат сериозно да застрашат безопасността както на водача, така и на другите участници в движението.

Цел на Новата Система

Новата система за глоби цели да насърчи водачите да поддържат техническата изправност на техните автомобили, като така се намалява рискът от пътно-транспортни произшествия. Освен това, тя подчертава значението на регулярната поддръжка и проверка на състоянието на превозните средства. С тази инициатива се очаква повишаване на пътната безопасност и намаляване на броя на инцидентите, причинени от технически неизправности. Важно е всеки водач да бъде отговорен и да осъзнае, че поддържането на автомобила в добро състояние не е само законово изискване, но и въпрос на лична безопасност.

Подготовка на Автомобилите

Важно е автомобилите да бъдат подготвени за зимни условия, включително проверка на отоплителната система, аптечката и четливостта на номерата.

Акценти в Кампанията

  • "Автомобилна администрация" ще проверява техническата годност на камиони и автобуси.
  • Особено внимание ще бъде обърнато на транзитния трафик.
  • От 1 ноември всички магистрали са в зимен режим.

Пешеходците също трябва да бъдат внимателни, особено при пресичане на пътя вечер и да носят светли дрехи за по-добра видимост.

Допълнителни Мерки и Съвети от МВР за Подобряване на Пътната Безопасност През Зимния Сезон

В допълнение към акцията "Зима", Министерството на вътрешните работи (МВР) представи още мерки и съвети за гарантиране на безопасността на пътищата през зимния период. Акцията, която продължава от 15 ноември до 14 декември, е разделена на три последователни етапа, всеки насочен към различни участници в движението.

Полезни Съвети за Водачите

МВР предлага няколко съвета за безопасно шофиране през зимата:

  • Сменете летните гуми със зимни или такива с протектор не по-малък от 4 мм. Поставете вериги за сняг в автомобила.
  • Поддържайте автомобила си в технически изправно състояние, особено спирачките, акумулатора, стартовата уредба, осветителната и отоплителната система.
  • Заменете течността в казанчето за измиване на стъклата с незамръзваща. Проверете перата на чистачките и антифриза.
  • При шофиране се съобразявайте с атмосферните условия и пътната обстановка.
  • Намалете скоростта и избягвайте рискови маневри.
  • Бъдете подготвени за дълги пътувания - заредете резервоара и носете топли дрехи.
  • Не потегляйте, ако всички в автомобила не са си поставили предпазните колани и не пийте алкохол преди шофиране.
  • В случай на пътен инцидент или друга опасност, незабавно се обадете на тел. 112.

Акция "Зима" е част от националните усилия за намаляване на пътнотранспортния травматизъм и гарантира по-безопасно пътуване за всички участници в движението през зимния сезон.

Източник:

https://www.mvr.bg/plovdiv/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1...

0
, обновено на 15/11/2023
публикувал: News359.bg